Поромівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державна установа «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» інформує

Дата: 27.03.2024 08:20
Кількість переглядів: 40

Фото без опису  

Біологічні препаратиспеціальні засоби, які виробляють із різних мікроорганізмів та речовин, які вони синтезують (грибів, бактерій або вірусів).  Цей вид продукції - широко поширений в аграрній сфері та сільському господарстві. Його головним призначенням є захист вирощуваних рослин від різних збудників хвороб, гризунів, комах та інших шкідливих організмів. Також є біопрепарати, які підвищують родючість і структуру ґрунту, що гарантує покращений ріст та розвиток сільськогосподарських культур.

     Біологічні засоби захисту рослин екологічні і безпечні для навколишнього середовища, людей, тварин, комахКомпоненти біопрепаратів не накопичуються в рослинах , не мають негативного впливу на якість отриманого врожаю. Завдяки цьому препарати є відмінним варіантом для людей, які займаються екологічним (органічним) землеробством.

Відділ біологічного методу захисту рослин  ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» виготовляє і рекомендує до застосування наступні ефективні біопрепарати: Бактоцид вологий зерновий,  Планориз ВЛ,  Триховерин (Триходермін ) та Ековітал.

Бактоцид - ефективний екологічно безпечний біологічний препарат для знищення мишовидних гризунів. Основа препарату-зерно пшениці оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріямикі   викликють  у мишовидних гризунів черевний мишачий тиф і  спричиняють їх  масову загибель. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 4-15 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особинце підвищує ефективність застосування препарату.  Його можна застосовувати в складських, тваринницьких приміщеннях, сховищах, парниках, скиртах, на полях, пасовищах, тобто де використання інших хімічних приманок небезпечно для людей, свійських тварин, птиці та довкілля. . На сільськогосподарських угіддях Бактоцид використовують в кількості 2-3 г на нору або 1-2,5 кг/га.

Триховерин (Триходермін) - біологічний фунгіцид, що містить спори і міцелій гриба-антагоніста Trichoderma viride (lignorum),  які пригнічують розвиток багатьох видів збудників захворювань рослин, в тому числі бактеріальних, а також гальмують репродуктивну здатність шкідливих організмів.

Даний препарат застосовують проти кореневих гнилей (фузаріозної та гельмінтоспоріозної) зернових культур; кореневих гнилей, білої гнилі, фузаріозного та вертицильохного в’янення огірків, томатів; для обробки бульб картоплі проти ризоктоніозу; проти слизового і судинного бактеріозу, чорної ніжки капусти, сірої гнилі суниці, полуниці, чорної і бурої плямистості моркви, тощо..

Обробіток насіння препаратом Триховерин необхідно проводити за 1-2 дні до посіву, в день посіву, краще у вечірні години. Препарат застосовується також для обприскування рослин у період вегетації.

Сумісний із стимуляторами росту, мікроелементами.

           Планориз ВЛ –мікробіологічний препарат  з рістстимулюючою активністю  і фунгіцидними властивостями для обробки насіння та вегетуючих рослин. 

Біопрепарат виготовляється  на основі бактерій  Pseudomonas fluorescens, покращує імунітет рослин до  хвороб, що передаються через насіння, грунт та  повітря. Препарат сприяє  посиленому росту  кореневої системи, підвищенню  польової схожості насіння та енергії проростання.  Планориз  підсилює утворення вторинних коренів, які забезпечують краще мінеральне і водне живлення, активізує життєдіяльність мікроорганізмів у кореневій зоні, за рахунок чого забезпечується додаткове надходження в рослини азоту і фосфору.

Застосування планоризу  зменшує  ураження рослин  кореневими гнилями, альтернаріозом, аскохітозом, вертицильозним в’яненням, макроспоріозом, ризоктоніозом,  фузаріозом,  а також бактеріозів на зернових, зернобобових, овочевих, плодово-ягідних культурах, виноградниках.

         Препарат прискорює процес нейтралізації гербіцидів та їх наступне розкладання на безпечні складові.

  Ековітал – високоефективний бактеріальний інокулянт призначений для передпосівної обробки насіння сої, виготовлений на основі специфічних симбіотичних та фосфатмобілізувальних бактерій, які здатні фіксувати азот з атмосфери та мінералізувати органічні фосфоровмісні сполуки, покращувати мінеральне живлення бобових рослин, стимулювати їх ріст і розвиток, підвищувати стійкість рослин до захворювань, збільшити урожай і якість рослинницької продукції. Ековітал має післядію, яка проявляється у покращенні екологічного стану грунтів за рахунок збагачення їх азотом, фосфором і підвищення структурованості.

 Передпосівний обробіток насіння сої Ековіталом здійснюють напередодні або у день посіву. Насіння обробляють, перемішуючи (вручну або у машинах для протруювання, очищених від  залишків токсичних речовин), і злегка підсушують на повітрі, уникаючи прямої дії сонячного проміння. Норма витрати біопрепарату  200 мл. на гектарну порцію насіння. Для обробки відповідної партії насіння вказану дозу препарату розводять водою кімнатної температури до загального об’єму 1,5-2,0л.

У зв’язку з тим, що насіння деяких бобових культур, особливо сої, має гладку поверхню і водна суспензія мікробних препаратів утримується на ньому погано, слід у робочий розчин обов’язково добавляти водний розчин прилипача (клейких речовин): меляси (3-5%) технічного желатину (1%), казеїну (1-1,5%), клейстеру з борошна або крохмалю (3-5%) та ін.. Однак в жодному разі не можна застосовувати як клейкий елемент селікатний клей та токсичні для мікроорганізмів рідкі комплексні добрива 

Використання сумісно з фунгіцидами Вітавакс 200ФФ, Максім Стар, Кінто дуо, Фундазол, Раксіл не призводить до пригнічення формування симбіотичного апарату і зменшення ефективності Ековіталу . Ефективним є застосування ековіталу сумісно з триходерміном.

Всі вищеназвані препарати відповідають санітарно-гігієнічним нормам, не шкідливі для людей і тварин, корисних комах, не викликають алергічних реакцій, не накопичуються в ґрунті, водоймах та у зібраному врожаї, не викликають забруднення навколишнього середовища.

Державна установа «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» інформує, що 22.11.2023 Лабораторія пройшла чергову інспекційну перевірку ТОВ «Органік Стандарт» За результатами якої отримано Сертифікат № 23-1622-03-01, відповідно до нього біологічні засоби захисту рослин Планориз ВЛ (Planoris VL), Бактоцид (Bactocyd), Триховерин в.с. (Trychoveryn) затверджено для використання в органічному сільському господарстві згідно зі Стандартом МАОС з органічного виробництва та переробки.

За консультацією щодо застосування та подання заявки на виготовлення, придбання препаратів, звертайтесь в обласну фітосанітарну лабораторію: сміїнець, Луцького району, вул. Ліскова,1 телефон  (0332) 77-24-01, 72-71-47, 72-22-52, 72-81-27, або до фахівця у районі т. 0985757454

Сайт ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» http://www.fitolab.volyn.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь