Поромівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В Україні планують посилити відповідальність за адміністративні правопорушення проти довкілля

Дата: 17.01.2022 20:50
Кількість переглядів: 280

Фото без опису

Державна екологічна інспекція у Волинській області  неодноразово зверталася із пропозиціями про підняття штрафів за порушення природоохоронного законодавства до Державної екологічної інспекції України та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Наші пропозиції були почуті, уряд схвалив зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині посилення відповідальності у сфері охорони природи та використання природних ресурсів.

Більшість статей Кодексу у сфері охорони довкілля не змінювались з 1997 року. Вони не відповідають сучасним реаліям, а незначний розмір санкцій за порушення вимог природоохоронного законодавства не дозволяє забезпечити належний рівень захисту довкілля.

Саме тому, Міндовкілля спільно з Держекоінспекцією напрацювали відповідні зміни.

Пропонується у низці статей збільшити штрафи у 8-10 разів. Зокрема, штраф за незаконний вилов карася сріблястого зросте в 93 рази (з 17 до 1,58 тис. грн), окуня - у 186 разів (з 17 до 3,16 тис. грн), краснопірки - в 23 рази (з 68 до 1,56 тис. грн), ляща - в 9,7 раза (зі 170 до 1,65 тис. грн), щуки - в 10,2 рази (з 340 до 3,47 тис. грн), сома - в 12 разів (з 425 до 5,12 тис. грн), раків - у 130 разів (з 25,5 до 3,33 тис. грн) та ін.

Реалізація постанови збільшить надходження коштів до місцевих бюджетів у вигляді відшкодування завданих збитків рибному господарству України внаслідок порушення правил рибальства.

Окрім того, очікуємо, що незабаром Кодекс України про адміністративні правопорушення доповниться ще двома новими статтями:

- статтею 561 «Знищення та пошкодження межових, інформаційних та охоронних знаків, квартальних та ділянкових стовпів, протипожежних та природоохоронних аншлагів, шлагбаумів на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду»;

- статтею 18857 «Невиконання законних вимог та приписів посадових осіб служби державної охорони природно-заповідного фонду України».

За інформацією першого заступника начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександра Ткачука, прийняття законопроєкту:

- підвищить відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень у межах територій та об’єктів ПЗФ;

- дасть можливість працівникам служби державної охорони ПЗФ складати протоколи про адміністративні правопорушення за більшою кількістю видів порушень;

- встановлює відповідальність за невиконання приписів працівників служби державної охорони ПЗФ про усунення виявлених порушень.

Повідомляє Державна екологічна інспекція у Волинській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь